Rune Hunshamar tildeles politimedaljen med laurbær

Takk for politimedaljen med laurbærgren

På min siste dag i politiet ble jeg «lurt» inn i et rom, og møtt med latter og applaus. Slik startet markeringen av min karriere i politiet fra 08.08.1988 til 01.01.2024, og jeg ble tildelt politimedaljen med laurbærgren for min innsats i politiet gjennom 30.

Der var mange gode kollegaer og ledere fra Politidirektoratet, Sør-Øst politidistrikt og tidligere Søndre Buskerud politidistrikt. HVO Audun Buseth i politiet og ikke minst de fra Lier lensmannskontor hvor det hele startet i 1988, samt min søster og min kjæreste. Det ble noen gode timer med mange flott ord, taler og historier.

Største overraskelse ble allikevel da assisterende Politidirektør Håkon Skulstad dukket opp, og jeg ble tildelt den nest høyeste utmerkelsen man kan få i politiet; Politimedaljen med laurbærgren.

Hvorfor valgte jeg å bli politimann?

Hovedgrunnen til at jeg ble politi, er min bestefars fortellinger fra 2. verdenskrig. Jeg fikk ett sterkt ønske om å bidra til å ta godt vare på det flotte landet vårt, levesettet og menneskene som bor her.

Årene i politiet har vært langt mer preget av død, ulykker, selvdrap, ondskap, og ulike former for sorg, enn det jeg kunne ane da jeg begynte.

Sammen med en kollega opplevde vi en formiddag tre ulike dødsfall, hvor to var selvdrap. Dette syntes jeg var mye, og etter denne hendelsen lagde jeg en oversikt frem til 2002 over hvor mange døde personer jeg måtte forholde meg til. Det ble 69 døde, og det i en rolle som vanlig lensmannsbetjent.

Bilbomben

I 1991 var jeg på et oppdrag sammen med kollega Roy Arne Steen, da en bilbombe ble detonert, og Roy Arne dessverre døde. Det vi alle på Lier lensmannskontor opplevde og erfarte, bidro til at jeg har vært svært opptatt av HMS- og kollegastøttearbeid. Jeg ønsket å dele viktig kunnskap, slik at man over tid er bedre rustet til å stå i slike yrker som vi jobber i, og samtidig være en mamma, pappa, eller kjæreste.

Jeg er særlig opptatt av ledere og ansatte i yrker hvor man jobber med mennesker, hvor man må gi mye av seg selv i møte med andre.

Jeg er takknemlig og stolt over alle de dyktige og engasjerte kollegaene som jeg har fått jobbet med, også sivilt ansatte og jurister. Det beste med å jobbe i politiet har vært dere. Jeg har lært mye av mange av dere. Noen er mine forbilder og beste venner. Politimedaljen med laurbærgren, deles derfor med dere. Må også trekke frem Anne Merete Olsen, som jeg var sammen med i mange år, og fikk to barn sammen med – og min kjæreste de siste 12 årene, Kari Benjaminsen. Takk for all støtte, tålmodighet og kjærlighet.

Takker for meg

Alle hendelser og inntrykk krever sitt. Med over 30 år med nattevakter, helgevakter og høytidsvakter, kjenner jeg det er rett for meg og bli pensjonert fra politiet nå.

Det blir vemodig å slutte, men kjenner aller mest på takknemlighet.

Link:
Politiforum har skrevet en artikkel om utmerkelsen av politimedaljen med laurbærgren, denne kan du lese her:

Del gjerne denne posten